Fase 2: NA DE DIAGNOSE
In dit stadium van dementie komen er steeds meer symptomen en klachten die het dagelijkse leven meer en meer beïnvloeden
Op deze pagina vindt u onderstaande informatie:
Een casemanager is een specialist op het gebied van dementie. Een casemanager kan u helpen de juiste hulp te krijgen
De weg vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rondom dementie is best ingewikkeld. Een casemanager helpt hierbij. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg. Zo helpt de casemanager om te gaan met de ziekte en met de gevolgen ervan in het dagelijks leven.
Een casemanager wordt vaak gezien als steun en toeverlaat. Een casemanager staat naast een persoon met dementie vanaf de diagnose tot aan het overlijden of opname in een verpleeghuis. Voor mantelzorgers is de casemanager een luisterend oor en aanspreekpunt. Een casemanager helpt bij:
Een casemanager dementie kan via de huisarts aangevraagd worden.
Een casemanager is getraind in het omgaan met dementie en herkent weerstand of hulpweigering. Welke ondersteuning de casemanager geeft is afhankelijk van de hulpvraag. Een casemanager komt bij u thuis en is daarnaast telefonisch en op aanvraag beschikbaar.
Contactinformatie van de diverse organisaties die casemanagement leveren vindt u aan de rechterzijde van de pagina.
Voor cliënten Wijk Service Centrum 020-3335700
Voor professionals de website: Beterwijkzorg.nl
Brentano
Tel.: 020-4459755
Zonnehuisgroep Amstelland
Tel.: tel: 0900 0401441
mail: info@zhga.nl
Activite
Tel.: 071 5161415
Wijkzorg biedt ondersteuning zodat u zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Dat kan zijn door het helpen bij de persoonlijke verzorging zoals het aan- en uitkleden, wassen en douchen en medicijnen innemen. Maar ook door specialistisch verpleegkundige zorg, zoals injecties geven, wondverzorging en stomaverzorging. Indien nodig regelt de wijkverpleegkundige benodigde indicaties, geeft advies en instructie bij omgaan met beperking en hulpmiddelen en zorgt zij, samen met u en de familie voor structuur in de dag.
Tel.: 020-3335700
Tel.: 020-4459755
Zonnehuisgroep Amstelland
Tel.: tel: 0900 0401441
mail: info@zhga.nl
In dit stadium van dementie komen er meer symptomen en klachten, welke steeds meer het dagelijks leven zullen beïnvloeden. Er rijzen dan vragen als wat er nodig is om op een prettige wijze zelfstandig te blijven wonen.
De huisarts is de aangewezen persoon om onderzoek te doen en een diagnose stellen en indien nodig te verwijzen naar specialisten.
In dit stadium is het van belang niet alleen naar de medische kant te kijken, maar ook naar andere facetten van het dagelijks leven
Wanneer u naar beneden scrolt met uw muis vindt u meer informatie zoals:
Wanneer u niet meer in staat bent om zelfstandig het huishouden te doen, en u heeft daarvoor geen oplossing voor handen dan kunt u dit bespreken met de consulente van het Sociaal Loket. De consulente zoekt samen met u naar de beste oplossing. Voor deze voorziening bent u een eigen bijdrage verschuldigd, die wordt berekend en geïnd door het Centraal Administratiekantoor (CAK).
Binnen de gemeente Amstelveen zijn de volgende leveranciers van huishoudelijke hulp, actief:
Daarnaast is er ook de mogelijkheid van particuliere wijkzorg bij onderstaande organisaties:
De verandering bij mensen met dementie hebben ook gevolgen voor partner, familie en andere direct betrokkenen. Er zijn mogelijkheden om de woning beter geschikt te maken om daar zo lang mogelijk en veilig te kunnen blijven wonen, te denken aan: hitte- en rookmelders, gasdetectoren maar ook specifieke aanpassingen in de woning zoals trapliften e.d.
Verder kan personenalarmering worden aangevraagd om in geval van nood hulp in te roepen.
Met domotica kunnen door middel van bijvoorbeeld electronica bepaalde processen in het huishouden worden geautomatiseerd. Een voorbeeld hiervan is GPS waarbij iemand met dementie kan worden gevolgd (ook buiten de woning). Op deze manier ervaart iemand meer vrijheid maar kan dit op een veilige manier worden geboden (en gevolgd). Bij domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning.
Als het voor u moeilijker wordt om zelfstandig te blijven wonen in uw huis vanwege een langdurige ziekte of een beperking en u ziet zelf geen oplossing, dan kunt u dit melden bij het Sociaal loket van de gemeente Amstelveen.
Tijdens een gesprek met een consulent van het Sociaal loket wordt eerst gekeken wat u zelf kunt doen om uw woning veilig en geschikt te maken. Ook kijkt de consulent naar mogelijke belemmeringen in de toekomst. Het kan zijn dat u geholpen bent met een aanpassing aan uw woning, zoals het verwijderen van drempels of het aanbrengen van een douchezitje. Grotere aanpassingen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van een traplift of de verbouwing van een badkamer.
Voor deze voorziening bent u een eigen bijdrage verschuldigd, die wordt berekend en geïnd door het Centraal Administratiekantoor (CAK).
van de Gemeente.
Met personenalarmering is het mogelijk om bij een noodsituatie in huis gemakkelijk hulp in te roepen. Personenalarmering wordt in Amstelveen aangeboden door:
Indien er een medische noodzaak is voor het aanschaffen van een alarmering dan is vergoeding van de kosten in de meeste gevallen mogelijk. Het hangt ook af van uw zorgverzekeraar en uw verzekeringspakket.
Klik voor mogelijkheden (aangepaste telefoon, drinkbeker, klok, etc.) van domotica op onderstaande link:
Voor de mensen met dementie is het van belang om zolang mogelijk zelfstandig te blijven, voor mantelzorgers is het van belang dat zij ontlast kunnen worden om de zorg voor hun naaste langer vol te houden.
Er komen steeds meer technische middelen op de markt die hierbij ondersteuning kunnen bieden, bijvoorbeeld speciale telefoons, GPS-systemen, een dagritmeklok, tablets, tinybot robot, maar ook een eenvoudige radio of afstandsbediening.
In de Dementheek kunt u deze producten en hoe ze werken zien.
De Dementheek biedt u de mogelijkheid om deze apparaten te lenen, zodat u ze thuis kunt proberen.
U vindt de Dementheek in de Bibliotheek Amstelveen Stadsplein, Stadsplein 102, Amstelveen . De openingstijden zijn: Maandag: 14.00 – 16.00 uur en Vrijdag: 10.00 – 12.00 uur
In een levensboek of levensalbum kunnen de herinneringen worden vastgelegd. Die kan erg behulpzaam zijn in het contact met iemand met dementie. O.a. bij de Dementiewinkel kunt u een levensboek bestellen.
Een andere mogelijkheid is het levensboek ‘Spreken over Vergeten’: www.sprekenoververgeten.nl.
Een belangrijke basis voor de gezondheid is te blijven bewegen en goed te eten. Indien u niet meer in staat bent uw eigen maaltijden te bereiden, zijn er mogelijkheden om naar een maaltijdvoorziening te gaan of een maaltijd thuis te laten bezorgen. Informatie over aanbieders kunt u vinden onder fase 1.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, net als vallen. Door te blijven bewegen kan de kans op vallen vermindert worden. Ook kan er samen met een ergotherapeut gekeken worden naar de mogelijkheden om activiteiten te blijven uitvoeren en waar nodig, aanpassingen te doen in en om de woning om zo de kans op vallen te verkleinen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, net als vallen. Door te blijven bewegen kan de kans op vallen vermindert worden. Ook kan er samen met een ergotherapeut gekeken worden naar de mogelijkheden om activiteiten te blijven uitvoeren en waar nodig, aanpassingen te doen in en om de woning om zo de kans op vallen te verkleinen.
Maaltijdvoorziening in Amstelveen
Westwijk Fysio biedt de training zicht op evenwicht aan
Ergotherapiepraktijken:
Belangstellenden kunnen zich melden bij de wijksteunpunten of via telefoonnummer 020 – 641 44 99
Wanneer het niet meer goed lukt om zelf activiteiten te ondernemen, zijn er mogelijkheden daar stimulans en steun bij te krijgen.
Mensen met lichte dementie die thuis wonen en hun mantelzorgers bieden wij op een aantal locaties een programma van activiteiten en begeleiding. Begeleiding wordt geboden door een vast team van professionals, bijgestaan door vrijwilligers. Er zijn activiteiten zoals geheugentraining, gymnastiek en schilderen. Met dit programma blijven mensen met dementie vaak langer deelnemen aan het ‘normale’ leven. De mantelzorger krijgt praktische informatie, persoonlijk advies en steun.
Voor diverse vormen van dagbesteding kunt u terecht bij:
⦁ Amstelring – Groenelaan
⦁ Brentano
⦁ Landzijde – de Amsteltuin
⦁ Participe Amstelland – Odensehuis en ontmoetingsgroepen
⦁ Zonnehuisgroep Amstelland
Onderstaande wijkcentra in Amstelveen bieden uiteenlopende activiteiten aan waaronder de mogelijkheid om (gezamenlijk) van een maaltijd te genieten.
In Amstelveen zijn er verschillende mogelijkheden voor mantelzorgers om hulp en ondersteuning bij hun zorgtaken te krijgen.
Bijvoorbeeld:
Als je voor een ander zorgt, is het van belang ook goed voor je zelf te zorgen. Partners en andere direct betrokkenen bij een dementerende krijgen te maken met veranderende gedragspatronen. Zij komen in een nieuwe verhouding tot elkaar te staan. Er kan een zware verantwoordelijkheid komen te liggen op de mantelzorger.
Met de ‘Mantelzorg in balanstest’ kunt u zien welk type mantelzorger u bent en lees de tips die in uw situatie van toepassing kunnen zijn.
Voor advies en mantelzorgondersteuning kunt u terecht bij:
De mantelzorgconsulenten voor gemeente Amstelveen zijn bereikbaar via telefoonnummer: 020-512 7250
mail: info@mantelzorgenmeer.nl
Mantelzorgers kunnen zich aanmelden bij Mantelzorg & Meer. U wordt dan op de hoogte gehouden van onderwerpen die voor hen van belang kunnen zijn, zoals het aanbod aan cursussen, gespreksgroepen, themabijeenkomsten, dag van de mantelzorg en relevant nieuws vanuit de gemeente. Klik hier om u aan te melden
Er zijn verschillende vormen van respijtzorg die door verschillende aanbieders wordt geleverd:
Als u tijdelijk ondersteuning nodig heeft in de zorg voor uw dementerende huisgenoot, zodat u zelf er even tussen uit kunt, kunt u contact opnemen met het Amstelveenloket voor de mogelijkheden. Zij bekijken samen met u wat de mogelijkheden zijn om de zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen zodat u even rust kan nemen of vrij kan zijn, waardoor u de zorg beter vol kan houden.
Wie dagelijks een partner of ouder verzorgt (mantelzorger), moet zelf ook in conditie blijven. Dat lukt onder meer door geregeld rust in te lassen. Met onze Logeeropvang kunnen mantelzorgers even de zorg overdragen aan onze vakmensen. Dat is een geruststellende gedachte. Logees kunnen gebruik maken van ons restaurant en de diverse dagelijkse activiteiten. U kunt ons inschakelen als u bijvoorbeeld met vakantie gaat, als u vaste logeermomenten wilt, bijvoorbeeld één keer per maand en als u graag wilt dat uw naaste ’s nachts veilig is. Dan kan hij/zij bij ons slapen. Gefinancierd vanuit de Wmo.
Zorgen voor een naaste is vaak een hele puzzel. Werk, huishouden, (klein)kinderen, het moet allemaal worden georganiseerd. Daarom bieden wij ook tijdelijke opvang thuis. Zodat de mantelzorger wat speelruimte heeft. Wij kunnen voor u 8 uur per etmaal aan de slag. De gemeente Amstelveen financiert deze mogelijkheid vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).
Handen in Huis is er voor jou, om jou als mantelzorger te ontlasten. We willen u graag de mogelijkheid bieden om er even tussenuit te gaan en op te laden. Een vrijwilliger van Handen in Huis komt u minimaal 3 aaneengesloten dagen en 2 nachten vervangen. Langer is in goed overleg altijd mogelijk, dit is mede afhankelijk van jouw wensen en de vergoeding van de zorgverzekeraar.
Gedurende een aantal uren achter elkaar is Senioren Zorgplan er om uw vader, moeder of partner te verzorgen, te begeleiden, te ondersteunen en het huishouden te ‘runnen’. Zij activeren uw dierbare en kijken naar wat mogelijk is. Zij doen dit door zoveel mogelijk in de levenssfeer van de betrokkene te blijven. Indien nodig zetten zij hulp in van zorgverleners, verpleegkundigen en/of ouderenbegeleiders overdag, ’s avonds en/of ’s nachts –indien nodig 24 uur per dag.
Laan Nieuwer-Amstel 1, 1182 JR Amstelveen
Klik hier voor het Sociaal loket
stuur een mail naar de gemeente
tel.: (020) 540 49 11
Telefonisch bereikbaar van:
ma t/m vr 08.30 – 17.00 uur
tijdelijke opvang thuis van Brentano.
3 dagen en 2 nachten vervanging van mantelzorger aan huis
24-uurs vervanging mantelzorger aan huis
www.saaraanhuis.nl
amstelland@saaraanhuis.nl
www.homeinstead.nl
info.Amstelland@homeinstead.nl
020-2613847
www.positiefsamen.nl
info@positiefsamen.nl
06-38336883
www.mantelaar.nl
info@mantelaar.nl
085-0643030
www.thuiszorgtotaalamstelland.nl
info@tttamstelland.nl
06-30632356
De Alzheimertelefoon biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie. De Alzheimertelefoon is 7 dagen per week va 9:00-23:00 bereikbaar via het gratis telefoonnummer: 0800-5088